Legg vinylgulv – raskt og enkelt

Legg vinylgulv – raskt og enkelt

Legg vinylgulv

Vinylgulv og klikkvinyl er praktisk ettersom du kan legge dem direkte på ditt nåværende gulv. Her får du vite hva du må tenke på før du begynner å legge gulvet. Når det er dags for selve gulvleggingen, start med å lese igjennom hele leggeanvisningen og følg den deretter punkt for punkt.

Å legge klikkvinylgulv er betydelig enklere, men for å være sikker på at du legger det riktig, les alltid monteringsanvisningen nøye.

Forbered og planlegg

La vinylgulvet ligge rett på gulvet minst et døgn før den skal legges. Da rekker gulvet å tilpasse seg til temperaturen og det blir lettere å håndtere. Rengjør undergulvet nøye. Om du skal legge ditt nye gulv på det gamle, må overflaten være helt plan. Du bør ta bort gulvlisten, da det vil underlette leggingen og gir et penere sluttresultat. Du kan eventuelt benytte en trekantlist utenpå gulvlisten.

Klikkvinylgulv

Vinylgulv med klikklåssystem legges uten lim og er enklere å legge. Ofte kan du legge det direkte på ditt nåværende gulv, dersom det er hardt, plant og tørt. Når du skal legge gulvet setter du kiler for å få riktig avstand til vegger og faste installasjoner. Det gir gulvet rom for bevegelse. Klikk sammen planker/flis i kortenden for å sette sammen den første raden. Legg dermed ned hele raden langs med langsiden av rommet.

Vinylgulv på rull

Tenk nøye igjennom hvordan gulvet skal ligge!

Er rommet langt og smalt, blir det best om vinylen legges i rommets lengderetning. Er rommet kvadratisk, legges vinylen slik at skjøtene går mot den veggen der det er størst lysinnslipp. Unngå å få skjøter rett innenfor døren.

Er flaten mindre enn 25 kvadratmeter behøver du ikke lime vinylbelegget, men legg det løst på det gamle gulvbelegget.

Har du kjøpt en hel bit på rull, kan du kappe det til med en krokkniv. Se instruksjoner i leggeanvisningen. Om du bestiller gulvet ferdig kappet, slipper du dette. Rull ut vinylbelegget med baksiden opp og mål opp med 5-10 cm ekstra på hver side. Om gulvet skal mønstertilpasses, behøver du mer ekstra til kapp.

Verktøy som du trenger for å legge vinylgulv:  

• Tommestokk 
• Teppekniv
• Saks
• Tarketts dobbeltsidige tape (aldringsbestandig)
• Skjærelinjal
• Trekantslist (kvartsstav), hvis du lar de gamle gulvlistene sitte
• Kjemisk sveis, om du skal skjøte gulvet