Våtromsbelegg, vinylgulv og bærekraft

Våtromsbelegg, vinylgulv og bærekraft

Bærekraft – Tarketts våtromsbelegg og vinylgulv

Det er lett å tenke at vinyl er noe som må velges bort hvis vi skal leve bærekraftig og verne om klimaet vårt. Men teknologien går fremover, og i dag kan vi gjenvinne store mengder vinylgulv.  


Hos Tarkett jobber vi med vinyl på en bærekraftig måte og i henhold til følgende prinsipper: 

  • Vinylen vi produserer verken inneholder eller avgir potensielt skadelige stoffer som f.eks. ftalater eller biocider. Det er viktig for inneklimaet, men også avgjørende for at vinylen skal kunne gjenvinnes. 
  • Våre vinylgulv produseres for å kunne gjenvinnes. 
  • Vi investerer i teknologi for å fremstille vinyl med biobaserte i stedet for fossile råvarer, et alternativ som i dag er tilgjengelig for to av våre kolleksjoner. 

Vinylgulv og sirkulær omstilling

Takket være ny, banebrytende teknologi kan Tarketts homogene vinylgulv produsert etter 2011 gå tilbake og inn til produksjonen som råvare i nye gulv. De gamle utrevne gulvene transporteres til anlegget vårt i Ronneby i Sverige, der de gjøres om til granulat, vaskes rene for lim og sparkel og tørkes. Homogene vinylgulv fra Tarkett kan derfor allerede inngå i en sirkulær økonomi.  

Tarkett har lenge gjenvunnet produksjonsrestene fra vår egen produksjon. Siden 90-tallet har vi også samlet inn og tatt tilbake monteringskapp eller rester. At retursystemet ReStart® for innsamling og gjenvinning allerede var på plass var en forutsetning for neste skritt: Å samle inn og gjenvinne utrevne gulv.  

I vår kolleksjon Circular Collection finner du en samling resirkulerbare gulv som består av produkter i kategoriene vinylgulv, linoleum og teppefliser. Dette er designsterke kolleksjoner med fokus på sirkulære egenskaper og lavt klimaavtrykk.

Vinylgulv og inneklima

Felles for alle vinylgulvene våre er at de er ftalatfrie og med lave emisjoner. Den mykgjøreren vi bruker i våre gulv er også godkjent til bruk i matemballasje og leker til barn. Våre gulv er i tillegg frie for biocider, det vil si antibakterielle tilsetningsstoffer. Dette gjør at samtlige vinylgulv fra oss bidrar til et godt inneklima for deg og ditt hjem.  

  • 2011: fabrikken i Ronneby slutter å bruke ftalatfrie mykgjørere i produksjonen av homogene vinylgulv.  
  • 2014: introduksjon av ftalatfri teknologi i alle produksjonsenhetene for vinylgulv hos Tarkett. 
Vinylgulv og klima

Vinylgulv og klima

I dag kan vi gjenvinne alle våre homogene vinylgulv i iQ-serien 100 prosent, og de nye gulvene produseres av ca. 30 prosent gjenvunnet råvare. Heterogene vinylgulv for boliger kan fortsatt ikke gjenvinnes, men utviklingen går raskt. Det vi anser som en større utfordring er å faktisk få tilbake gulv når de blir utrevet, mange år etter at de er lagt. Her jobber vi sammen med våre forhandlere og gulvbransjen ved å legge til rette for en enklere retur av gamle gulv. Vi jobber også aktivt med å få på plass tilsvarende løsning for retur av gulv for private prosjekter. 

Mer om våre våtromsbelegg, vinylgulv og bærekraft

iQ Surface vinylgulv til baderom
Designkolleksjon til badet og vaskerommet

Trendy og slitesterkt gulv til ditt bad og vaskerom. Les mer om designkolleksjonen her:

Aquarelle
Nydelige farger og design i Aquarelle for våtrom

Se vår baderomskolleksjon. Her finnes flere interiørstiler og design, bl.a. sober marmor, industrielt, stein og betong, nyklassisimen og varme tregulv.

Tarketts arbeid med bærekraft
Tarketts arbeid med bærekraft

Som en av verdens største gulvprodusenter har Tarkett et spesielt ansvar for å drive virksomheten vår på en langsiktig og bærekraftig måte for dagens og fremtidens generasjoner.

Sunne gulv
Sunne gulv

Alle gulv fra Tarkett er uten ftalater og biocider. Tarkett er en foregangsbedrift i bransjen når det gjelder produkter med lave utslipp. Les mer om vårt bærekraftsaftarbeid.