Dette må du tenke på før du legger parkett

Dette må du tenke på før du legger parkett

Sortering og struktur i parkettens treverk

Parkett er produsert av et levende materiale og ingen trær er like. Variasjoner og forskjeller i farge og struktur er en del av produktets særegenhet, og ingen parketter blir derfor helt like. Parkett kan leveres med lite eller mye kvist og liv, med og uten børstet overlate, og eventuelt fasede kanter. Det gjør det mulig å finne gulvet som passer best for den enkelte.

Det kan oppleves avvik fra prøven i butikk til levert og ferdig lagt gulv. Prøven gir ikke nødvendigvis et fullgodt bilde av hvordan det ferdige gulvet blir på større flater, så bruk derfor vår Grading Book, når du skal velge gulv. Den beskriver gulvenes sortering og behandling i detalj.

Butikkutstillinger med prøver, Parkettmagasinet og Grading Book gir tilsammen et godt bilde av hvordan resultatet kan bli.

Oppbevaring og akklimatisering før leggingen starter

Parketten bør lagres innendørs med emballasjen på til den er kommet i temperaturlikevekt med klimaet i rommet. Tar du pakkene rett inn fra et kaldt lager om vinteren og fjerner emballasjen, kan luften kondensere på parketten og man får en midlertidig oppfuktning. Alt malerarbeid i rommet skal være ferdigstilt. Dette gjelder også i nye bygg.

Tarkett anbefaler følgende:

  • Relativ luftfuktighet (RF) skal ligge mellom 30-60%, og temperaturen skal være minst 18 °C før, under og etter leggingen
  • Parketten skal ikke oppbevares direkte på betonggulv
  • Parketten må akklimatiseres i 48 timer i samme rom som den skal legges
  • Åpne forpakningene etter hvert som gulvet legges

Man må regne med at små sprekker oppstår mellom bordene under vinteren og i perioder med lav RF, men disse vil lukke seg mer eller mindre om sommeren/høsten. Dersom RF blir lavere enn 30 %, anbefaler Tarkett at det benyttes en luftfukter. Dette gjelder ofte i større leilighetsbygg med balansert ventilasjon, hvor luften som sirkulerer ofte blir tørr.

 

Krav til planhet og underlag

Undergulvet må være plant, fast, tørt, rent og oppfylle de relevante kravene i NS3420 Q. Kravet til planhet er +/- 3 mm pr 2 meter. Dette måles med rettholt. Du kan legge parkett på gamle gulvflater, men da er det viktig at du bruker et underlagsmateriale som er egnet. Det kan være ullpapp, eller et underlag som er 2 mm tykt med tilstrekkelig kompresjonsstyrke - f eks TarkoFlex II. (Min >20 kPA i kompresjonsstyrke). Se leggeanvisning for mer informasjon.

Fuktsperre

En fuktsperre skal alltid brukes når det er risiko for stigende fukt, og alltid når undergulvet er betong på mark, lettbetonggulv, gulv over fuktige og varme rom (vaskerom, fyrrom osv.), gulv med varme og krypkjeller.

Relaterte artikler

Riktig legging av parkett
Riktig legging av parkett

Dette må du lese før du begynner leggingen av parkettgulvet, så er du forberedt og unngår feilene som oftest gjøres. Se artikkelen her.

Heritage Oak Chalk White parkett
Riktig pleie og vedlikehold av parkett

Et parkettgulv må vedlikeholdes riktig for at det skal holde seg pent i mange år. Her kan du lese hvordan du skal ta vare på og vedlikeholde lakkert og hardvoksoljet parkett.