Dette bør du lese om parkettgulv

Dette bør du lese om parkettgulv

Parketten bør være tilpasset et nordisk klima

Parkett er et tregulv som er satt sammen av flere lag med ulike materialer. Produsenter av parkettgulv kan produsere med ulik oppbygging, men en parkett har alltid et toppsjikt av edeltre som f.eks eik, ask, lønn, bøk, bjørk eller valnøtt. Disse tresortene har forskjellig karakteristika, og med naturens eget mønster som kvister, sprekker, årringer og fargevariasjoner, skapes gulvets sluttresultat.

I Tarkett sorterer vi parkettgulvene etter hvilket uttrykk de har; rolig, livlig og uttrykksfull.

Parkettens konstruksjon og låsemekanisme

For å redusere bevegelse i parkettgulvet til et minimum, så er parketten satt sammen av tre ulike sjikt. Ved å krysse fiberretningene på de tre sjiktene motvirkes bevegelsene i treet effektivt*, og vi får balanse og stabilitet i gulvet. Det solide limfrie låsesystemet 2-lock, låser plankene tett mot hverandre uten at det oppstår glipper.

Slik er parketten fra Tarkett oppbygget:

  • Bunnlaget er laget av furufiner
  • Det midterste laget er produsert av furu eller pinjetre. Kryssede fiberrekker gir stabilitet
  • Topplaget består av en hardwood tresort
  • Lakk eller hardvoksolje beskytter topplaget mot slitasje

*) Ved å snu fiberretningen 90º i hvert lag, reduseres bevegelsen i gulvet med 2/3 sammenlignet med heltre/solide tregul

2-lock – et raskt og sikkert låsesystem

Med låsesystemet 2-lock er det enda lettere å legge parkettgulv. Hemmeligheten er en liten fjær på kortsiden av gulvplanken. Når du trykker ned planken, presses fjæren inn for så å fjære ut igjen og låse plankene fast i hverandre. Det går fort, og sitter sikkert.

Elementer som påvirker parketten

Tilpasset nordisk klima

Tre er et levende materiale som trekker seg sammen og utvider seg avhengig av luftfuktighet og temperatur. Når vi varmer opp våre boliger på vinteren skaper vi et tørt inneklima. Da trekker trefibrene seg sammen og treet krymper. På våren utvider treet seg igjen, og denne temperaturvekslingen kan føre til at tregulvet sprekker. Tarkett har produsert parkettgulv i mer enn 130 år, og vet gjennom lang erfaring hvordan man minimerer de negative effektene det nordiske klimaet har på et tregulv.

Varme under gulvet

Gulvvarme gjør parketten ekstra behagelig å gå på, særlig om vinteren. Det er veldig viktig at overflatetemperaturen på gulvet aldri må overstige 27C. Dette gjelder spesielt for gulvflater som er dekket, for under tepper og møbler kan det bli veldig høye temperaturer.  I noen tilfeller kan parketten sprekke. Les alltid gulvets produktdatablad for å se om den parketten du har plukket ut egner seg med gulvvarme.

Parketten endrer farge

Parkettgulv endrer farge når treet eldes, og treet påvirkes særlig av solens ultrafiolette stråler. Dette ser du tydelig om du flytter et teppe etter en stund. En del treslag kan endre farge allerede i løpet av noen måneder. 

Treslag som eik, bøk, lønn og ask får en gulere tone, mens valnøtt blir noe lysere. Det at tre endrer farge er ikke en feil, men en helt naturlig prosess. Derfor kan det hende at man opplever ulike farger på gulv hvor man supplerer med nye planker etter en tids bruk.

Våre gulvkolleksjoner

Ta en titt på våre parkettkolleksjoner. De er designet for å matche aktuelle trender og innredningsstiler. La deg inspirere av tidløs ren design og et godt håndverk, eller av tregulv med kraftfull karakter og spesialeffekter. Det finnes mye å velge blant.

Noble

Noble er en vakker nytolkning av den klassiske mønsterparketten. Nå med moderne rutemønster.

Segno

Ny årgang av en tradisjonsrik fiskebensparkett, som også kan legges i flere rutemønster.

Prestige

Dette er gulv med et sofistikert og naturlig slitt utseende, som om plankene har blitt tæret på av vær og vind.

Heritage

Heritage er naturens eget design på sitt beste. Et rustikt eikegulv med en følelse av hundre år gammel patina.

Pure

Pure er en hyllest til rene tresorter med mønster slik som naturen har skapt dem.

Shade

Shade er en kolleksjon med varme og naturlige farger som gir deg et lunt interiør.

Viva

Viva er et smart gulv - enkelt å legge, slitesterkt og tåler mye bruk.

Relaterte artikler

Pleie- og vedlikeholdsprodukter til gulv
Pleie- og vedlikeholdsprodukter til gulv

Riktige rengjøringsmidler til gulvet ditt er viktig for at det skal holde seg pent i mange år. Les mer om det her