Parkett på hytta

Parkett på hytta

Hytta på fjellet

Fjellhytta utsettes for store temperatursvingninger både ute og inne gjennom hele året. Tenk deg en sen vinterfredag, og du kommer opp til en iskald hytte. Setter du da i gang og sprengfyrer, vil dette påvirke alt levende materiale i hytta.

Et parkettgulv beveger seg ettersom hvor kaldt/varmt, og hvor høy luftfuktighet det er. Det vil si at en parkett som er utsatt for lave temperaturer og tørr luft trekker seg sammen, men vil raskt utvide seg når varmen eller luftfuktigheten stiger. De raske temperatursvingningene vil gjøre at et løstlagt parkettgulv vil kunne sprekke opp. Tarkett anbefaler derfor helliming av parkett som skal legges i en hytte der det er store svingninger i temperaturen. Da vil muligheten for gulvet å bevege seg mindre, og muligheten for oppsprekking reduseres.

Dersom hytta har jevn varme på hele året, vil ikke dette være et like stort problem. Men det er fortsatt viktig å huske at vinterluften er tørr og påvirker trematerialet – akkurat som huden vår blir tørrere om vinteren. 

Sjøhytta

Hytter ved sjøen, i motsetning til fjellhytta, utsettes for høy luftfuktighet. Det påvirker et parkettgulv ved at det utvider seg og trenger god plass. Her er det også viktig å begrense gulvets muligheter for bevegelse, gjennom å hellime det til underlaget. Sett opp et barometer, og vil du raskt få svar på om luftfuktigheten er innenfor det som er anbefalt for legging av parkett.

Dette er viktig å huske: 

  • Den relative luftfuktigheten i et rom med parkett skal ligge mellom 30-60%
  • En parkett som legges flytende skal alltid ha en bevegelsesfuge på minst 8-10 mm mellom gulv, vegg/innredning og faste installasjoner rundt i hele rommet. Dette mellomrommet skjuler du med en list eller sokkel.

Bildegalleri

Foreslåtte kolleksjoner