Kunsten å innrede med parkett
Det ligger et tregulv i de fleste norske hjem, og det har det gjort i flere århundrer. At tregulvet aldri har forsvunnet, viser naturmaterialets fullkommenhet som både vakkert, naturlig og holdbart. Et tregulv dominerer i rommet, og blir utgangspunktet for stilvalget generelt og valg av innredning. Med dagens streben etter det personlige, får alle treslag, mønster, farger og leggeteknikker plass på trendscenen.
Mønstrede gulv
Tregulvet har aldri forsvunnet ut av våre hjem, men trendene for hvordan de ser ut har kommet og gått. Nå ønsker vi å skape unike og personlige hjem, og derfor er det plass til mange ulike design. Slik det ser ut nå er det det tradisjonelle fiskebeinsmønsteret, den brede og lange 1-stavsparketten og det klassiske rutemønsteret som dominerer:
– Ruteparkett har lang historisk forankring, og kan sees i forskjellige varianter fra 1700-tallet og frem til i dag. Mens et langplanket gulv gir rommet retning, og kan få det til å virke bredere eller smalere, vil en ruteparkett være retningsløs. Ruteparketten kan få mindre rom til å føles større, og alle varianter passer i et rom med takhøyde på 240 cm. Et stort rom kan tåle større mønstre enn et lite rom og omvendt, forteller Dagny Thurmann-Moe, Kreativ leder i KOI Fargestudio.
Leggeretning og overflatestruktur
Plankenes størrelse og fasong, valgt leggeretning og gulvets overflatestruktur påvirker i stor grad hvordan vi oppfatter rommet. Et lite rom kan virke større dersom plankene legges i lengderetningen av rommet, og smalere planker eller 2-stavs parketter kan bidra til dette. I et større rom, vil en 1-stavs parkett med bredere planker komme til sin rett og gi et minimalistisk, solid og rolig uttrykk.
Et generelt tips for leggeretning er å legge plankene i samme retning som dagslyset faller inn i kvadratiske rom, og følge rommets lengderetning i rektangulære rom.
Overflatestruktur og fargevariasjoner i tregulvet kan merkbart forandre rommets uttrykk. Børsting er en teknikk som brukes for å løfte frem mønsteret i treet, og kan gjøres med ulike dybder alt etter hvilken effekt som er ønsket. Mengden av kvist påvirker også gulvets visuelle uttrykk. Et gulv med lite kvist skaper en rolig overflate, passende i en minimalistisk og skandinavisk stil, mens et gulv med mye kvist vil være mer interessant i en rustikk innredningsstil.
Farger og kombinasjoner
Gulvets farge har stor innvirkning på hvordan et rom oppfattes. Treets evne til å absorbere lys, gjør at mørke gulv vil kunne skape en varm og lun atmosfære i store rom. Et lysere gulv vil reflektere lyset, og kunne skape en illusjon av større romfølelse i mindre rom.
– Mørke gulv passer best der det er høyt under taket, mens lyse gulv kan brukes hvor som helst, sier Dagny Thurmann-Moe. Dersom tregulvet skal kombineres med møbler eller annen innredning av tre, er et tips å kombinere materialer med samme undertone. Akkurat som med farger, har tre en undertone som er enten kald, varm eller nøytral. Treets naturlige undertone påvirkes av overflatebehandlingen. Et ubehandlet gulv i eik har for eksempel en varm undertone, men dersom det hvitpigmenteres vil denne endres og oppleves som kald. Det kan også være effektfullt å bryte stilen, og kombinere hvitpigmentert eik med en bokhylle i mahogny. Da er det som regel slik at jo tydligere stilbrytningen er, jo lettere er det å kombinere. Er det vanskelig å skape harmoni mellom to ulike treslag, er et tips å skape en distanse mellom dem, for eksempel med et gulvteppe.