Gulvvarme

Gulvvarme

Kaldt ute - varmt inne

De fleste nye hus bygges i dag med gulvvarme som standard. Mange velger også å installere dette for økt komfort i eldre hus når de pusser opp stue, kjøkken og soverom. 

Nyere systemer er selvregulerende, og har en innebygget overflateføler som sørger for riktig temperatur døgnet rundt. I enkelte eldre systemer mangler denne automatikken, og man utøver en mer manuell styring hvor temperaturen settes på 1 - 2 eller 3. Da kan man fort ende opp med en gulvvarme som overoppheter og tørker ut gulvet. I henhold til krav for overflatetemperatur på gulv skal denne ikke overstige 27 grader. Det gjelder også under tepper, og bokhyller som står rett på gulvet eller under andre møbler som ikke står på bein.

Løft på teppet

Tepper og møbler slik som bokhyller, sofaer og annet som ikke står på bein, stenger varmen inne og kan gjøre store skader på gulvet. Når varmen overstiger maksimalt anbefalte 27 grader på overflaten kan dette føre til uttørking og sprekker i parketten, og misfarging på for eksempel gulvbelegg.

For å unngå disse skadene anbefaler vi deg å løfte på teppet og flytte på møbler for å ta en rask sjekk på temperaturen. Dette kan gjøres med et IR-termometer eller annet verktøy som raskt måler varmen på overflaten. En slik sjekk kan spare deg for ødeleggelser og påfølgende kostnader for reparasjoner.

Unngå for store temperatursvingninger

Unngå store og raske temperatursvingninger i gulvvarmen ettersom det innebærer stor påkjenning på gulvet. Dette gjelder spesielt parkettgulv hvor det ligger i treverkets natur å svelle og krympe etter årstid og luftfuktighet i rommet. 

Vi anbefaler en gradvis oppvarming av parkettgulvet på for eksempel hytta, om det er lenge siden gulvet og rommene har vært varmet opp. Følger man dette rådet kan man unngå den største påkjenningen, og dermed redusere risikoen for skader forårsaket av uttørking og varme.