Gulv til hytta - hva du skal velge

Gulv til hytta - hva du skal velge

Parkett på hytta

En hytte utsettes for store temperatursvingninger gjennom året. Det påvirker også inneklimaet, dersom det ikke står på jevn varme. Et gulv som er produsert av tre "beveger" seg ettersom hvor kaldt/varmt, og hvor høy luftfuktighet det er i rommet. Det kan by på utfordringer.

Gode alternativer til parkett på hytta

På hytta er vi kanskje mindre opptatt av å bruke tid på rengjøring og vedlikehold. Da finnes det gode gulvalternativer som gjør at du ikke trenger å bekymre deg om minsten løper inn med skisko, hunden sklir inn på klørne, eller hele snøfonna blir med inn i gangen.

Ny renessanse for det mest tradisjonelle hyttegulvet?

Vinylgulv er smarte og enkle, og de har vært brukt i norske hytter i alle tider. Du kan legge vinyl i hele hytta, og få du et fantastisk holdbart og tøft gulv. Den myke overflaten føles varm og gjør at den er god å gå på. Vinyl tåler høy belastning fra kjæledyr, barn og folk som går inn med skoene på. Lett å rengjøre er det også. Disse gulvene har fått en ny renessanse, og det finnes et kjempestort utvalg av trendriktige farger og mønster.

Hyttebadet ditt blir 100% tett dersom du legger våtromsvinyl, og på et baderomsgulv uten undervarme,  er dette et lunt og smart alternativ.

Lune hyttegulv med undervarme

Det er deilig med varme under gulvet, og i nye hytter er det ganske vanlig å installere vannbåren varme. Regelen for varme under gulv er enkel: varmen må aldri overskride 27 grader på overflaten. Det er viktig å ha kontroll på dette, for de fleste gulv tåler ikke høyere temperaturer.

Uansett hvilket gulv du velger, legg i hvert fall en matte utenfor inngangsdøra hvor alle kan tørke av seg på beina. Det vil spare gulvet i hytta for ekstra slitasje, og ikke minst deg for stadig rengjøring. Tiden på hytta skal vi jo bruke til å ha det hyggelig.

*SSB statistikk per 1. januar 2018