Å legge parkettgulv er enkelt
Parkettens forutsetninger
Parkettgulv er produserte av tre – et materiale som utvider seg og krymper avhengig av luftfuktigheten i rommet. Parkett kan leveres med lite eller mye kvist og liv, med og uten børstet overlate, og eventuelt fasede kanter. Det gjør det mulig å finne gulvet som passer best for den enkelte. Parketten legges ofte flytende, noe som innebærer at gulvet ikke spikres eller limes fast i undergulvet.
Når du legger et flytende gulv er det viktig å ha et mellomrom mellom gulv og vegg, eller mot faste installasjoner, slik at det er plass for gulvet til å bevege seg. Dette mellomrommet kalles en ekspansjonsfuge, og den bør være minimum 8-10 mm rundt hele rommet og de faste installasjonene.
Glem ikke at gulvet også må kunne bevege seg ved terskler, dørkarmer, trapper og i overgangen til tilsluttende gulv. Det betyr at det ikke må låses fast, så her er det nødvendig med en ekspansjonsfuge. Denne åpningen skjuler du enkelt med en list eller sokkel til slutt. Det kan oppleves avvik fra prøven i butikk til levert og ferdig lagt gulv. Prøven gir ikke nødvendigvis et fullgodt bilde av hvordan det ferdige gulvet blir på større flater, så bruk derfor vår Grading Book, når du skal velge gulv. Den beskriver gulvenes sortering og behandling i detalj.
Vareprøve, Parkettmagasinet og Grading Book gir tilsammen et godt bilde av hvordan resultatet kan bli.
Oppbevaring og akklimatisering før leggingen starter
Parketten bør lagres innendørs med emballasjen på til den er kommet i temperaturlikevekt med klimaet i rommet. Tar du pakkene rett inn fra et kaldt lager om vinteren og fjerner emballasjen, kan luften kondensere på parketten og man får en midlertidig oppfuktning. Alt malerarbeid i rommet skal være ferdigstilt. Dette gjelder også i nye bygg.
Tarkett anbefaler følgende:
- Relativ luftfuktighet (RF) skal ligge mellom 30-60 %, og temperaturen skal være minst 18 °C før, under og etter leggingen
- Parketten skal ikke oppbevares direkte på betonggulv
- Parketten må akklimatiseres i 48 timer i samme rom som den skal legges
- Åpne forpakningene etter hvert som gulvet legges
Man må regne med at små sprekker oppstår mellom bordene under vinteren og i perioder med lav RF, men disse vil lukke seg mer eller mindre om sommeren/høsten. Dersom RF blir lavere enn 30 %, anbefaler Tarkett at det benyttes en luftfukter. Dette gjelder ofte i større leilighetsbygg med balansert ventilasjon, hvor luften som sirkulerer ofte blir tørr.
Krav til planhet og underlag
Parkettgulv kan legges direkte på et eksisterende vinyl- eller tregulv, men overflaten på underlaget må være hardt, plant, rent og tørt. Kravet til planhet er +/- 3 mm pr 2 meter. Dette måles med rettholt. Du kan legge parkett på gamle gulvflater, men da er det viktig at du bruker et underlagsmateriale som er egnet. Det kan være ullpapp, eller et underlag som er 2 mm tykt med tilstrekkelig kompresjonsstyrke - f eks TarkoFlex II. (Min >20 kPA i kompresjonsstyrke). Se leggeanvisning for mer informasjon.
Fuktsperre
En fuktsperre skal alltid brukes når det er risiko for stigende fukt, og alltid når undergulvet er betong på mark, lettbetonggulv, gulv over fuktige og varme rom (vaskerom, fyrrom osv.), gulv med varme og krypkjeller
Gulvvarme parkett
Ved gulvvarme, hvor føleren står montert på veggen, kan dette skape alt for høy temperatur under tepper og møbler. Parketten tåler maksimalt 27 °C. Husk at underlaget som legges under gulvvarmen må være tilstrekkelig trykkfast for å unngå mulige problemer senere. Vær spesielt oppmerksom på temperatur på vannet ved igangsetting av vannbåren varme. For høy temperatur kan forårsake skader.
Legging av parkettgulv
Alle våre parketter er klikkgulv, og de er enkle og raske å legge men tenk igjennom hvordan gulvet skal ligge. En generell regel sier at man legger plankene i den retningen som lyset kommer inn i rommet. Dersom rommet er smalt, skal bordene ligge i rommets lengderetning. Mål opp rommets bredde (minus ekspansjonsfugens totale bredde på ca 16-20 mm), og se om den siste raden kommer til å bli smalere enn 5 cm. Om så er, bør du kappe bort noen cm på den første planken som du legger.
Ved installasjon av plank er det viktig at du åpner flere pakker, mikser, sorterer og legger bordene slik at fargeovergangene blir myke. Da unngår du at gulvets lyseste bord havner inntil gulvets mørkeste bord.. Legg den første planken langs veggen. Mål opp det som du behøver å kappe for at neste bord skal passe. Husk en ekspansjonsfuge langs veggen i hele rommet på minst 8-10 mm mellom gulvet og veggen. Benytt kiler i mellomrommet for å sikre en jevn åpning.
Gjør en markering, sag, og trykk deretter på plass den neste planken i den første. Bruker du stikk- eller sirkelsag, skal du sage planken fra baksiden. Bruker du en vanlig sag, skal du sage fra oversiden. Når alle plankene er på plass, tar du bor kilene og dekker fugen med en list.
Mange finner det enklest å legge gulvet først, for så å montere kjøkkeninnredning/kjøkkenøy, peisovner og andre faste installasjoner oppå gulvet. Da låses parketten, og gulvet får ingen mulighet til å bevege seg ved temperatursvingninger. Det kan da oppstå sprekker, knirk, eller at gulvet hever seg. Faste installasjoner må felles ned i parketten, eller installeres før man legger gulvet rundt.
Terskler eller annet skal ikke limes/festes til parkettgulvet. Benytt tilstrekkelig stor slagkloss ved montering og slå ikke mot toppsjikt, for å unngå at toppsjiktet skades. Skader som skyldes feil bruk av slagkloss blir som regel ikke synlige før etter en stund.Sørg for at endeskjøtene ikke ligger nærmere hverandre enn 50 cm ved parkett i hellengde. 30 cm ved halvlengde.
Verktøy som du trenger ved legging av parkettgulv:
- Hammer
- Sag
- Stikk- eller sirkelsag
- Tommestokk
- Vinkelhake
- Penn
- Drill
- Huggjern
Tarketts slagkloss og slagjern (ved legging av Viva med låseystemet Ultraloc)