Å legge et laminatgulv er enkelt

Å legge et laminatgulv er enkelt

Her vil du få en innføring i hvordan legge laminat, for det er nemlig veldig greit å legge laminat selv. Laminatbordene kobles sammen uten lim eller spesialverktøy. Men selv om det er enkelt, kan det være behov for en veiledning. Ved legging av laminatgulv er det viktig å sørge for det beste undergulv til laminaten og underlag til laminatgulvet. Da vil du unngå at det oppstår knirk i det ferdig lagte laminatgulvet.

Hvordan legge laminatgulv er et vanlig spørsmål men faktum er å legge laminat selv er enkelt, da bordene lett kobles sammen uten lim eller spesialverktøy. Men selv om det er enkelt, kan det være behov for en veiledning. Derfor har vi samlet litt matnyttig informasjon til deg her.

Før du starter å legge laminatgulvet, må du lese igjennom vår monteringsanvisning. Der beskriver vi hva som må gjøres av forarbeid, alt om undergulv og valg av underlag til laminatgulvet - kort sagt, du lærer hvordan du legger klikklaminat

PDF-en med monteringsanvisningen finner du her:

Laminatgulvets forutsetninger 

Laminatgulvet er i hovedtrekk produsert av tre – et materiale som utvider seg og krymper påvirket av endringer i inneklimaet gjennom året. Om vinteren er det tørt, og treverket trekker seg sammen. På sommeren er det fuktigere klima, og da utvider gulvet seg.

Laminaten legges flytende. Det betyr at gulvet ikke skal spikres eller limes fast i underlaget. Når du legger et flytende gulv, må du ha en avstand mellom gulvet og veggen slik at det er rom for bevegelse når gulvet utvider seg. Mellomrommet kalles ekspansjonsfuge, og den bør være minst 8-10 mm rundt hele rommet.

Laminatgulvet må ha en mulighet for bevegelse også ved terskler, dørkarmer, trapper, faste installasjoner og i skjøten mot andre gulv. Det vil si, ikke låses fast. Legg inn et mellomrom også her. Dette mellomrommet skjuler du elegant med en gulvlist eller sokkel.

Forberedelser og planlegging

Laminat kan legges direkte på et eksistrende gulv så lenge det er rent, tørt, fast og plant. Om du mistenker at det kan være fukt i undergulvet, eller om gulvet skal legges på betong, kreves det at du legger en fuktsperre under. Les mer om dette i våre monteringsanvisninger, eller snakk med forhandleren av gulvet.

Tenk igjennom hvordan gulvet skal legges. En generell regel er å legge plankene i den retningen som lyset kommer fra. Er rommet rektangulært, skal bordene ligge i rommets lengderetning. Mål opp rommets bredde (minus ekspansjonsfugens totale bredde på ca 16-20mm) og se om siste plankebord kommer til å bli smalere enn 5 cm. Da skal du kappe noen cm på den første planken som du legger ned, for at det skal bli et best mulig resultat.

Legging av gulvet

Laminaten må akklimatiseres og tilpasse seg temperaturen i rommet der gulvet skal legges i minimum 48 timer før installasjon. Temperaturen før, under og etter legging, må være minst 18° C. Luftens relative fuktighet skal ligge mellom 30-60 % RF.

Hvilken retning skal du legge laminaten i rommet? Her gjelder samme anbefalinger som for parkett; i rommets lengderetning og/eller i retningen som lyset faller.

Laminatens design gjentas ved hvert tiende plankebord, så forsøk å unngå to like bord ved siden av hverandre. Legg det første bordet langs veggen. Mål opp hvor du må kappe for at det neste skal passe inn. Husk å legge inn et mellomrom til veggen og faste installasjoner på 8-10mm rundt i hele rommet. Her er det smart å benytte kiler som du kan legge imellom gulvet og veggen mens du monterer.

Gjør en markering, sag av, og trykk det andre bordet i det første. Fortsett på neste rad. Tenk over hvilken sag du benytter til å kappe bordene. Bruker du en stikk- eller sirkelsag skal du kappe bordet fra baksiden. Bruker du en håndsag, sager du fra oversiden.

Når alle bordene er på plass, tar du bort kilene og dekker ekspansjonsfugen med en gulvlist.

Verktøy som du trenger for å montere laminat:

Legging av laminat går enkelt når du har disse verktøyene for hånden.

  • hammer
  • håndsag
  • stikk- eller sirkelsag
  • tommestokk
  • vinkelhake
  • penn
  • bor
  • stemjern
     

Våre laminatkolleksjoner