Stavparkett - 1-stav, 2-stavs eller 3-stavsparkett

Stavparkett - 1-stav, 2-stavs eller 3-stavsparkett

1-stav, 2-stavs eller 3-stavs parkett?

Skal du legge nytt gulv, så er ekte treverk et fantastisk materiale. Ingen gulv er like, og treets unike utseende bringer liv til rommet. Du kan velge mellom 1-stav, 2-stavs eller 3-stavs planker i eik, ask, bøk, bjørk og flere andre tresorter. Med dette utvalget finner du garantert noe som du blir fornøyd med. Eikeparkett er et eksempel der karakter endres avhengig av hva du velger. 

Velg gulv etter rom

Parkett legges planke for planke, som er utstyrt med et klikklåsesystem. Antall staver med edeltre på hver planke har mye å si for rommets karakter og hvordan gulvet oppleves. Skal du legge gulv i et stort rom, vil uttrykket bli roligere om du velger en enstavsparkett. I et mindre rom passer tre-stavs-gulv bedre, da det vil virke større med dette mønsteret

De vanligste parkettene som du finner i norske hjem er eikeparkett med ulike overflatebehandlinger. Her kan du lese mer om eikeparkett.

Men la oss forklare forskjellen på de ulike overflatene på stavparketter:

 

1 stav parkett

På et 1-stavs gulv har staven samme bredde som planken. Derfor kalles dette ofte for et plankegulv. Med bredere emner fra treet får gulvet et mer eksklusivt design, og de naturlige fargevariasjonene kommer godt frem

2 stavs parkett

Plankene på et 2-stavsgulv er satt sammen av 2 staver i bredden. 2-stavs gulv kombinerer et elegant uttrykk med et noe mer livlig uttrykk. Dette er et gulv som vil passe i de fleste rom.

3 stavs parkett

Som navnet sier, er gulvet satt sammen av 3 staver i bredden på hver planke. Stavene plasseres tilfeldig på hver planke, hvilket gir et variert og livlig uttrykk på gulvet. Et trestavs parkettgulv vil passe fint i mindre rom, fordi designet vil bidra til økt romfølelse. 

Relaterte artikler

Dette må du tenke på før du legger parkett

Parkett er produsert av levende tremateriale, og ingen trær er like. Derfor vil det forekomme variasjoner og forskjeller struktur som en naturlig del av parkettens design.

Riktig legging av parkett

Vær forberedt før du starter legging av parkettgulv hjemme, for å unngå de vanligste feilene.

Pleie og vedlikehold av parkett

I likhet med at vi rengjør og vedlikeholder hus og biler, behøver også parkettgulv riktig pleie og vedlikehold for å bevare sin egenskaper over tid.

Foreslåtte kolleksjoner