1-stav, 2-stavs eller 3-stavs?

1-stav, 2-stavs eller 3-stavs?

1-stav, 2-stav eller 3-stav?

Skal du legge nytt gulv, så er tre et fantastisk materiale. Ingen gulv er likt det andre, og treets unike utseende bringer liv til rommet. Du kan velge mellom 1-stav, 2-stavs eller 3-stavs planker. Velg det gulvet som du ønsker deg, og du vil garantert finne noe som du blir tilfreds med. 

Velg gulv etter rom

Parkett legges planke for planke, men antall staver på hver planke har mye å si for rommets karakter og hvordan gulvet oppleves. Skal du legge gulv i et stort rom, vil uttrykket bli roligere om du velger en enstavsparkett. I et mindre rom passer 3-stavs-gulv bedre, da det vil virke større med dette mønsteret

 

Hva betyr de ulike stav-betegnelsene? 

 

1-stav/plank

På et 1-stavs gulv har staven samme bredde som planken. Derfor kalles dette ofte for et plankegulv. Med bredere emner fra treet får gulvet et mer eksklusivt design, og de naturlige fargevariasjonene kommer godt frem. 

2-stavs

Plankene på et 2-stavsgulv er satt sammen av 2 staver i bredden.  2-stavs gulv kombinerer et elegant uttrykk med et noe mer livlig uttrykk. Dette er et gulv som vil passe i de fleste rom.  

3-stav

Som navnet sier, er gulvet satt sammen av 3 staver i bredden på hver planke. Stavene plasseres tilfeldig på hver planke, hvilket gir et variert og livlig uttrykk på gulvet. Et 3-stavs gulv vil passe fint i mindre rom, fordi designet vil bidra til økt romfølelse.

Foreslåtte kolleksjoner

Relaterte artikler
Parkett Pretige White Sand i en lys spisestue
Dette må du tenke på før du legger parkett

Før du skal legge et parkettgulv, er det noen ting som du må være på plass for at resultatet skal bli bra og for at gulvet skal holde seg vakkert i mange år. Les dette her.

Riktig legging av parkett
Riktig legging av parkett

Dette må du lese før du begynner leggingen av parkettgulvet, så er du forberedt og unngår feilene som oftest gjøres. Se artikkelen her.

Heritage Eik Blonde parkett i stue
Riktig pleie og vedlikehold av parkett

Et parkettgulv må vedlikeholdes riktig for at det skal holde seg pent i mange år. Her kan du lese hvordan du skal ta vare på og vedlikeholde lakkert og hardvoksoljet parkett.