Slik jobber vi i Tarkett med miljø og bærekraft

Slik jobber vi i Tarkett med miljø og bærekraft

Tarketts jobber med holdbarhet i praksis

Visjoner og målsetninger er bra å ha, men det er hva man gjør som teller. Se her hva vi gjør i Tarkett.

Kapp fra gulvlegging blir til nye gulv

I 1996 etablerte Tarkett i Ronneby/Sverige et av verdens første anlegg for gjenvinning av vinylgulv. I dag gjenvinner vi ca. 400 tonn hvert år, hvorav over 300 tonn er fra Tarketts egne produkter. 75% av dette går tilbake i kretsløpet som nye råvarer til produksjon av vinylgulv, og blir til 100 000 m2 nye gulv. Vi etterstreber å hele tiden forbedre vår gjenvinning, og vårt mål er å gjenvinne 800 tonn i 2020. Vi kaller det ReStart.

Hver kilo gjenvunnet vinyl, sparer 2 kilo CO2.

Ny teknikk for å fjerne lim og sparkel

Gamle og brukte vinylgulv er en enorm råvareressurs. Frem til i dag har man ikke kunnet gjenvinne disse bl.a på grunn av at det er vanskelig å separere lim og sparkel fra de gamle gulvene. Nå har Tarkett løst problemet, og utviklet en teknikk som kan håndtere dette i en industriell skala. Den nye teknikken innebærer at Tarketts ftalatfrie homogene vinylgulv  gjøres rene for gamle lim- og sparkelrester, og dermed tilbakestilles til råmaterialer av like høy kvalitet som vinyl produsert av «jomfruelig» råvare.

Gamle fiskegarn gjenvinnes til nytt polyamidgarn

70% av våre Desso tekstilkolleksjoner er produserte med ECONYL-garn. Dette garnet er en 100% gjenvunnet råvare, produsert fra f.eks gamle fiskegarn av nylon. Garnene kommer fra kontrollerte bytter av garn, men også en del gjøres av såkalte spøkelsesnett som driver omkring i havet og skader det marine livet. Innsamlingen av gamle fiskegarn skjer igjennom organisasjonen Healthy Seas som Desso har samarbeidet med siden 2014.

Gjenvunnet kalk som fyllstoff i Ecobase baksider

Våre tepper fra Desso har en bakside som kalles EcoBase. Den produseres ved "upcycling", som betyr at produktavfall gjenbrukes og foredles i produksjonsprosessen. I EcoBase benyttes fyllmiddelet kalk som er et restprodukt fra lokale vannverk.

Valnøtt og kull – naturlige fargepigment i linoleum

Tarkett produserer linoleumsgulv av naturlige ingredienser som linolje, kork- og tremel, naturkvarts og jute. Vår kolleksjon Originale Essenza er det første linoleumsgulvet i verden som har blitt sertifisert på Cradle-to-Cradle gullnivå. Kolleksjonens beigebrune farger kommer fra naturlige fargepigmenter fra valnøtt og kull.

Ricinolje – en fornybar mykgjører i iQ Natural

I vårt homogene vinylgulv iQ Natural er mykgjøreren basert på ricinolje. Dette er en fornybar råvare og som ikke tar ressurser fra matproduksjon.

Reduserte miljøbelastninger ved Tarketts fabrikker

Tarkett arbeider med å redusere miljøbelastninger ved alle våre fabrikker. Ved vår linoleumsfabrikk i Narni, Italia, har vi installert et varmevekselsystem som gjenbruker varmen fra de store ovnene, en biomassekoker produserer varmt vann som varmer opp ovnene, solceller, samt et lukket vannsystem. 30% av energiforbruket kommer fra egen energiproduksjon, og den strømmen vi kjøper er "grønn". Utslippet av drivhusgasser har minsket med 44% siden 2010.

Treavfall blir brensel

Trespon fra vår produksjon av parkett blir til brensel, som igjen varmer opp både våre egne fabrikker og kommunale fjernvarmeanlegg i nærheten av fabrikkene.

Gulv med lav livssykluskostnad sparer miljøet

Kostnaden ved å vedlikeholde et gulv i et offentlig miljø i 20 år, overstiger kostnaden for både innkjøp og installasjon av gulvene. Men også klima- og miljøpåvirkningene fra vedlikeholdet er vesentlig.

Tarketts gulv har høy slitestyrke, flekkbestandig, lang levetid, og har rengjørings- og vedlikeholdsegenskaper som gjør at du kan vedlikeholde gulvet effektivt og uten dyre miljøbelastende kjemikalier.

Lokal miljøplan

I Tarkett jobber vi med miljø på mange nivå. Vi tenker sirkulært, og streber for å gjøre bra saker for mennesker og miljø i alle ledd av produktets livssyklus.  I tillegg forsøker vi å redusere vår miljø- og klimapåvirkning også lokalt i våre arbeidsmiljøer.