Godt inneklima

Godt inneklima

Inneklima

Vi vil at våre gulv skal bidra til et bedre miljø der mennesker bor, jobber og besøker. Gulvene skal være behagelige å gå på, enkle å holde rene, gi bra akustikk, og bidra til et sikkert og sunt inneklima.

Vi tilbringer 90% av vår tid innendørs, og samtidig blir det bygget flere energieffektive bygninger med god isolering og tetthet. Dette påvirker ventilasjon og luftkvalitet negativt. Vi ser også at helseutfordringer som astma og allergi øker. Derfor arbeider vi i Tarkett med å produsere gulv som bidrar til et godt inneklima og bedre helse.

Emisjoner og utslipp av gasser

Vi er en foregangsbedrift i bransjen når det gjelder produkter med lav VOC*-emisjoner – hele 10-100 ganger lavere enn de strengeste standarder i verden. I dag har 96% av våre produkter lave VOC-emisjoner - dvs > 100 µg/kbm.

*VOC =  flyktige organiske stoffer

Ergonomiske gulv

Når du velger gulv, må du tenke på ergonomi og hvordan gulvet skal brukes. Et gulv skal være behagelig å gå og stå på. Når vi står stille skal knær og føtter bære vekten av hele kroppstyngden. Når vi går eller løper, økes belastningen med 2-5 ganger. Et gulv kan bidra til å redusere belastningsskader – særlig på en arbeidsplass.

Eksempel: Et for mykt gulv kan vanskeliggjøre hverdagen på f.eks sykehus, hvor de skal rulle sykehussenger, laboratorieutstyr eller rullestoler. Synker disse ned i gulvet, blir det tungt å rulle og de ansatte kan få belastningsskader. Derfor har Tarkett spesialisert seg på utvikling av gulv for ulike miljø og behov.

God akustikk

Utfordringer som høyt lydnivå i rommet kan forebygges. Ved å velge gulv med lyddempende egenskaper, kan man få hjelp til å senke lydnivået og dermed også risikoen for hørselsskader på sikt. I boliger og hjem er det bra å redusere lyden ovenfor naboen, og i rommet der vi selv skaper støy gjennom trinn eller barnelek. Tarkett tar denne problematikken på alvor, og har utviklet gulv spesielt for private hjem og arbeidsplasser.

God hygiene

Overflaten på gulv fra Tarkett får en spesiell omtanke når det gjelder behovet for rengjøring. De fleste er overflatebehandlet slik at de har liten friksjon, og noen er meget motstandsdyktige mot flekker og skitt.
Innenfor visse profesjonelle miljøer som sykehus, laboratorier og enkelte produksjonsindustrier, stilles det ekstra krav til hygiene. Her kan gulv som brettes opp langs veggen og sveises i fugene skape tette og lettstelte overflater. Våre gulv til sykehusmiljøer bidrar ikke til bakteriell tilvekst. Gulv- og veggflater skal kunne rengjøres og desinfiseres uten at de skades. Våre iQ-gulv har markedets beste motstand mot flekker fra Iodin, Eosin og Betadine.

Lett å gjøre rent

Regelmessig rengjøring er nødvendig da støv, skitt  og søl samles på gulvet. Nøkkelen til et lettstelt gulv er at det har en slett, smussavvisende overflate med lav vaskefriksjon, og det tåler rengjøringkjemikalier ved fjerning av vanskelige flekker. Alle gulv fra Tarkett har en slitesterk overflate som er lett å holde ren.

Vi har lagt ut vedlikeholdsanvisninger for alle våre gulv her på nettsiden.

Dette gjør vi i Tarkett!

Ftalatfrie vinylgulv med lave emisjoner

Vi har produsert ftalatfrie vinylgulv på vår fabrikk i Sverige siden 2009, og i 2014 ble dette innført som standard i alle våre frabrikker i hele verden. Den mykgjøreren som vi benytter i våre vinylgulv i dag, er den samme som er godkjent for forpakninger til mat og leker til barn under tre år.

Vinylgulv uten biocider

For å minimere miljø- og helserisiko, samt utvikling av resistente bakterier, har Tarkett helt sluttet med å tilsette biocider (antibakterielle tilsetninger) i gulvene.

Tekstilgulv som rengjør luften

Den unike strukturen til DESSO AirMaster gjør at støvet fester seg i garnet, og ikke svever rundt i luften igjen. Disse teppene samler 4 ganger mer støv enn med tradisjonelle teppegulv.

Gulv til ulike behov

Vi har utviklet et bredt sortiment med spesialgulv, som f.eks skaper et godt lydmiljø, gir god gangkomfort, og som gjør det lettere å finne frem for synshemmede.